Skip to main content

Bent u van plan binnenkort roerende goederen (zoals een som geld, effectenrekening, vordering,…) te schenken via een hand- of bankgift? Dan is nú het moment om in actie te komen. Als u de schenking nog vóór 1 januari 2025 regelt, kan u de verlenging van de ‘verdachte periode’ vermijden die de Vlaamse regering zal invoeren.

Wat is de ‘verdachte periode’?

De ‘verdachte periode’ bepaalt hoelang na een niet-geregistreerde schenking er nog erfbelasting kan worden geheven in geval van een overlijden. Momenteel is dat drie jaar, maar vanaf 1 januari 2025 wordt dat in Vlaanderen vijf jaar.

Een langere ‘verdachte periode’ betekent meer kans dat er bij uw overlijden alsnog erfbelasting betaald moet worden over deze belastingvrije, niet-geregistreerde schenkingen. Als u nog schenkt voor 1 januari 2025 blijft die termijn drie jaar en verkleint u dat risico dus aanzienlijk (nl. met twee jaar) in vergelijking met een schenking vanaf 1 januari 2025.

Hoe werkt schenkbelasting?

Hand- of bankgiften kunnen onderhands of via notariële akte gebeuren.
Schenkingen via een notaris moeten verplicht worden geregistreerd, en op deze schenkingen betaalt u schenkbelasting. Het tarief dat wordt toegepast is dat van het gewest waar de schenker op het ogenblik van de schenking zijn fiscale woonplaats heeft (Vlaanderen, Brussel of Wallonië).

Bijvoorbeeld voor een schenker met fiscale woonplaats in Vlaanderen:

  • Schenking van 50.000 euro aan je kinderen
  •  Schenkbelasting: 3% of 1.500 euro.

Voordeel: op geregistreerde schenkingen (met betaling van schenkbelasting) wordt bij een later overlijden geen erfbelasting meer geheven.

Een onderhandse bank- of handgift moet niet verplicht worden geregistreerd. In dat geval betaalt u dus geen schenkbelasting noch notariskosten. Dat komt echter met een nadeel: overlijdt u binnen de ‘verdachte periode’ (van 3 of binnenkort 5 jaar), dan wordt op de waarde van de bank- of handgift alsnog erfbelasting geheven overeenkomstig de klassieke tarieven (tot 27% in Vlaanderen in rechte lijn).

Bankgift vs. handgift

Voor geld op een rekening en effecten gebruikt u een bankgift: u schrijft het bedrag (of de effecten) over van uw rekening naar die van de begunstigde. Dit is goedkoop, eenvoudig en dus ook fiscaal voordelig. Voor tastbare goederen zoals kunst of juwelen werkt u met een handgift.

Zorg ervoor dat u de datum van de schenking kunt bewijzen, bijvoorbeeld met aangetekende brieven of een ‘pacte adjoint’. Dit is essentieel als u kiest voor een belastingvrije hand- of bankgift.

Belangrijk om te weten

  • Onroerende goederen: Kunnen alleen via een notaris worden geschonken, inclusief schenkbelasting.
  • Voorbehoud van vruchtgebruik: Dit kan niet via een hand- of bankgift, enkel via een notariële schenking. Lasten (maandelijkse rente, bepaalde verplichtingen,…) kunnen wel.

En wat als u niet op tijd bent?

Als het erop lijkt dat u de driejarige (of vanaf 2025 vijfjarige) termijn niet haalt, bijvoorbeeld door ziekte, kunt u alsnog vrijwillig de schenking laten registreren. Zo betaalt u toch nog 3% schenkbelasting en vermijdt u latere erfbelasting aan hogere tarieven.

Laat u bijstaan door een expert

Een correcte uitvoering van de schenking is cruciaal om onaangename verrassingen te vermijden. Onze adviseurs staan klaar om u hierbij te begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat uw schenking op de best mogelijke manier geregeld wordt. Contacteer ons gerust voor vragen rond uw planning, wij staan voor u klaar.

Leave a Reply