Skip to main content

Zoals u ongetwijfeld al las, moeten btw-plichtigen onder elkaar vanaf 1/1/2026 zogenaamde gestructureerde elektronische facturen (xml- of ubl-formaat) gebruiken die voldoen aan de Europese Peppol-norm (‘Pan-European Public Procurement On-Line’) en die aangeleverd worden volgens de Peppol-afspraken. Een pdf-factuur zal vanaf dan dus niet meer volstaan. Peppol is een protocol en netwerk waarmee bedrijven en overheden in heel Europa op een veilige manier in realtime facturen kunnen uitwisselen.

2026 lijkt nog ver weg maar we raden u aan om nu al proactief aan het werk te gaan. Mogelijk moet uw onderneming investeren in een nieuw softwarepakket. Uw dossierbeheerder helpt u graag verder bij het uitwerken van de beste oplossing voor uw situatie.

Investeringen 120% fiscaal aftrekbaar

De wetgever komt wel tegemoet in de bijkomende kosten om aan de vereisten van die nieuwe wet inzake elektronisch factureren te voldoen, door kosten in dit verband voor 120% aftrekbaar te maken.

Het gaat dan bv. om periodieke abonnementskosten voor de facturatieprogramma’s en de advies- en softwarekosten specifiek gemaakt voor de voorbereiding van de e-facturatieverplichtingen.

De 120% aftrek geldt zowel voor eenmanszaken als kmo-vennootschappen en is al in werking sinds 1 januari 2024 (vanaf aanslagjaar 2025 voor boekjaren die ten vroegste beginnen op 1 januari 2024) en geldt voor kosten tot en met 31 december 2027 (buiten werking vanaf aanslagjaar 2029 voor boekjaren die ten vroegste beginnen op 1 januari 2028).

Leave a Reply